Varför älskar vi att samla....?

Syftet med den här Bloggen är att försöka att öppna ett fönster in bland mina senaste fynd av främst svenskt 50-talsporslin från Gefle.

söndag 18 maj 2014

Mer koniska färgade glas från Reijmyre.....

Jag fick tips från Gilas grotta på Instagram att Lyckliga Gatan hade Rio-glas som jag letat länge efter. Så efter lördagspremiären av bakluckeloppisen vid Solvalla travbana tillsammans med Prylodesign så hoppade hon och Orange-retro (som vi mötte där) in i Loppomobilen och vi gav oss iväg.
 
Första stoppet: Retro och Designateljén i Sumpan där vi lämnade Maria som fixade lite inför Vårloppisen idag 11:00 - 15:00.
Andra stoppet: Huvudsta - Tomt i kassen
Tredje stoppet: Lyckliga Gatan, Midsommarkransen - 4st RIO-glas - Jippi!!!
Fjärde stoppet: Svenska Sushi köket - Lika suveränt gott som vanligt :-)
Femte stoppet: Ett lokalt "hål i väggen" som jag just nu inte kommer på vad det heter - Tomt i kassen
Sjätte stoppet: Hämta Schenker - 3st paket ;-) Fortsättning följer..... Äsch, bara tråkigt!
 
Beskrivning ca höjd:
Raspa           5,5cm       8ml
Samba          7,2cm     10ml
Mambo         8,1cm     25ml
Rio              13,0cm     35ml
(med ett par mm hit eller dit)
Formgivning: Troligen Lennart Rosén 
Tillverkare: Reijmyre
 
 UPPDATERING
Nu saknar jag bara ETT glas:
1. Rio - Lila
 
 
Hör gärna av er om ni har ett att sälja :-)

Bilden över under är ett lån från Porslinsbloggen

söndag 11 maj 2014

Mollusca............

Är det latinska samlingsnamnet på blötdjur. Jag råkar vara mycket förtjust i att äta de små liven :-) Jag säger bara: jammi, jammi, jammi.... Ge mig blåmusslor, ostron eller bläckfisk när som helst och jag smackar glatt i mig dem!!!

Här är tre fina avbildningar på musslor i keramik/porslin som jag verkligen gillar! Glasyren är fantastisk!!!

Tillverkare: Upsala Ekeby
Formgivning: Vicke Lindstand 
Nr: 34 & 35 VL (Tror jag? Tjock glasyr)

söndag 4 maj 2014

MP = Martin Persson

Jag är lite av en ljudnörd också. Jag har alltid haft mycket bra HiFi-system och ibland lite onödigt kraftfulla högtalare. Jag har alltid favoriserat Bang & Olufsen, Cerwin-Vega och Technics som tillverkare. Tyvärr har det varit poppis med svarta burkar länge men tidigare var det vanligare med lådor av ädelträ. När jag växte upp så hade vi Mahogny MP1:or i gillestugan och svarta Mini Ring i vardagsrummet, båda kommer från Martin Perssons verkstad i Lima (norra Dalarna).

Nu har jag slängt ut mina både mina Cerwin-Vega och Technics-högtalare och köpt mig ett par MP AB11 (Även kända som "papperskorgen") i Teak! Jag tänkte först att lista massa tekniska data men det är inte det viktiga för mig utan hur jag upplever ljudet, vilket är underbart ;-D Att de sedan är ursnygga till min retroinredning gör dem inte mindre attraktiva!!!!
Lådan till höger innehåller mina tre externa Lacie HD, den skall få lite mer slipning på framsidan och vax så kommer den bli ännu snyggare. Jag har borrat massa hål i baksidan för bättre avkylning och samlat kablar i en gemensam hubb. På ovansidan sitter två snygga haspar och ett handtag i vitmetall som inte kom med på bild. Jag har samma problem som alla andra med fula sladdar. Visst kan man bli av med den del via trådlösa system men nätkablarna slipper man aldrig. Jag gillar dock att gömma dem i trälådor och bunta ihop dem så mycket som möjligt.