Varför älskar vi att samla....?

Syftet med den här Bloggen är att försöka att öppna ett fönster in bland mina senaste fynd av främst svenskt 50-talsporslin från Gefle.

söndag 25 januari 2015

Kultstenar........ Vill jag ha massor av, gärna alla som finns!!!

Kultstenarna var ett samarbete mellan keramikern Bengt Berglund och grafikern Bengt Serenander (Bengt & Bengt) under perioden 1968-72.Har man tur så kan man hitta vissa provstenar som är stämplade med initialerna BB, annars så är de bara märkta med Gustavsbergs ankare på en sida.
Det finns ett tjugotal olika varianter av motiv men det tillverkades också specialstenar för särskilda utställningar/jubileum och ett par rena reklamstenar.
Berglund var tekniskt kunnig och lät tillverka ett fyrkantigt munstycke till den maskin som tillverkade "korvar" av benporslinsmassa i hushållsporslinsfabriken. Massan kom nu ut som mjuka stavar som styckades i kuber. På dessa gjorde man tryck med klichéer. De massiva porslinskuberna klarade bränning utan att spricka tack vare lång och noggrann torkning.

"Kultstenar i benporslin. Finns i flera modeller, tex. Direktörsstenen, lämplig som gåva till personer som är eller uppträder som direktörer, Kärleks-och Lyckostenen till förlovade och andra lyckliga, Skepparstenen till båtälskaren, De vises sten för bra betyg eller examen, Dagstenen till alla. 24:- ". (Domusreklam, december 1968)

Så presenterades Bengt & Bengts "Kultstenar" i dagspressannonser. Kultstenarna var en Berglund-idé att skapa roliga, allsidiga presentgrejor av benporslinet som sedan gammalt var Gustavsbergs stolthet och honnörsmaterial. Att skapa serviser i benporslin var dyrbart och förnämt. Nu tog Berglund det anrika materialet för sina trendiga, hippa, ironiska, glada och spexiga Kultstenar.
Källa: Form 1900

Det pågår just nu en utställning om Bengt Berglund och hans Kultstenar på Gustavsbergs porslinsmuseum fram till den 22/2-15.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar